Ormekur til kat

Vi kender det desværre alle, altså alle os katteejere, når vores katte bliver ramt af indvoldsorm, det er desværre en meget almindelig sygdom her i Danmark, og vi kan ikke gøre så meget andet end at behandle for det når det sker, og vi skal behandle, helst hurtigt for orm inde i katten forsvinder ikke af sig selv, tværtimod bliver de bare flere og flere med tiden, så en hurtigt behandling kan spare katten for mange smerter og ubehageligheder.

Men hvad er indvoldsorm egentligt og hvor kommer de fra?

Indvoldsorm dækker over 2 typer orm, der er spoleorm, og bændelorm, der findes også andre slags orme parasitter, men disse to er de almindelige når vi snakker indevoldsorm i katte og fælles for dem alle er at de skal behandles med en ormekur til kat.

indvoldsormSpoleorm

En spoleorm bliver, når denne er fuldt udviklet, mellem 4 og 13 centimeter i længden, den lever i kattens maveregion og lægger æg der, æggene udskilles i kattens afføring og ligeledes nogen af ormene, disse kan ses i afførringen eller i kattens opkast som elastisk lignende snore med klumper på, meget nemme at få øje på i de fleste tilfælde, og ser man disse ved man at man skal i gang med en ormekur. Men det kan også ses på katten, især hvis katten har haft spoleorm i længere tid, bliver de typisk trætte og inaktive, hoster, får diarre og taber sig drastisk! Til højre ses et slemt tilfælde af spoleorm fra en kats afførring!

Spoleorm rammer næsten altid unge katte, også derfor man altid skal behandle killinger med ormekur efter 3-4 uger fra fødslen, og igen efter 10-12 uger, de smittes nemlig typisk af moderen, som sagtens kan have spoleorm uden disse symptomer, for voksne katte oparbejder en slags resistens overfor spoleorm, dette er en længere historie, men i bund og grund bliver de ikke syge af spoleorm normalt.

Spoleorm smitter via byttedyr, d.v.s mus, rotter, larver og andre dyr som katte spiser ude i naturen, det er også her at kattemor normalt får spoleorm, og smitter sine killinger når disse diger hos moderen, så man kan sige det er en stor ond cirkel med indvoldsorm, cirklen starter bare forfra og forfra hver gang et nyt sæt killinger kommer til verden, men sådan er det bare for os katteejere, og heldigvis kan en ormekur til kat kurere problemet!

Bændelorm

BændelormBændelorm lever i kattens tarmsystem, og lever af tarmindholdet fra katten, de kan bliver mere end en meter i længeden når de er fuldt udviklede og ligner nærmest regnorm til en vis grad, disse skal også behandles med en ormekur til kat, bændelorm rammer oftest voksne katte og kan være sværere at se på katten, normalt har de ikke nogen symptomer når de får bændelorm, men selve ormens led bliver udskillet i katten og kommer ud via afførringen, der kan man se dem som små hvide klumper, ligner mest af alt et lille riskorm, disse sidder også typisk fast i kattens hår omkring tarmåbningen, så hold øje med disse 2 ting og ses de så er det i gang med en ormekur!

Bændelorm smitter på samme måde som spoleorm og spredes via byttedyr, så har man en inde kat, altså en kat som aldrig kommer ud, så er chancen for at katten får orm meget lille, men det er de færreste som holder den type kat. Uanset om vi snakker bændelorm eller spoleorm som indvoldsorm så er behandlingen den samme og det er med at komme i gang hurtigst muligt, des bedre for katten.

Ormekur til kat

Hvad gør man så når man har konstateret at sin kat har indvoldsorm? Ja man skal i gang med en ormekur, der kommer så det næste, medicin til en ormekur er receptpligtig i Danmark, dette er det for at undgå at der bliver overbehandlet med medicien og katte dermod oparbejder en slags resistens overfor dette, lidt ligesom med grisene og de problemer de har i dag pga. overforbrug tidligere, det forsøger man at forhindre ved at gøre det receptpligtigt, så det kun bliver brugt når der er et reelt behov for dette.

Dette betyder også at man skal vej dyrlægen for at få fat i medicien, og vi ved alle at det som regel er en dyr affære desværre, man kan jo selv konstarete om katten har fået orm eller ej, blot ved at holde øje med kattebakken eller opkast fra katten, og symptomerne hos katten, så hvorfor give penge på at få dyrlægen til at konstatere det samme med en dyr afføringsprøve, samt efterfølgende kontrol. Ja nogen giver det gerne og al respekt for dette, og fandtes der ikke anden medicin end den hos dyrlægen, ville vi også selv tage denne vej.

Men heldigvis er der kommet andet naturbaseret medicin på markedet, som virker præcis ligeså godt som det receptpligtige, det er ikke fordi selve medicien er billigere, det er de ekstra omkostninger der er ved at skaffe medicien hos dyrlægen som man kan spare! Men ikke nok med at man kan spare, så er det naturbaserede medicin mere skånsomt mod katten, dette er ikke fyldt med de giftige kemikalerier som er i det receptpligtige, så en klar fordel for katten at komme over indvoldsorm på en nænsom måde!

Orm hos katte er bare noget skidt, men det er heldigvis relativt nemt at komme over med en ormekur til kat, her er det naturbaserede anerkendte medicin som du kan købe uden recept, og selv behandle dine katte når det bliver nødvendigt uden det dyre dyrlæge besøg!

Ormekur til kat - Verm-X

Ormekur til kat